След големия пожар в Хисарското село Старо Железаре възрастна жена, млада майка и две малки деца са без покрив над главата. Кошмарът започна преди няколко вечери, когато вероятно от късо съединение се възпламени пожар. На пепел станаха две къщи и две пристройки към тях. Едната къща е била обитавана от възрастна жена, чиито син я прибрал при себе си в Пловдив. Голяма нужда от помощ обаче има семейството с другата изпепелена къща, там са живели възрастна майка с дъщеря си, която има две малки  деца на 9 и 11 години. Младата жена гледа момченцата сама,  работи, но заплатата й е крайно недостатъчна, за да възстанови изпепеления дом.

Абсолютно всичко в дома й е изгоря.  Кметът на община Хисаря инж. Пенка Дойкова веднага след трагедията  взе решение на пострадалото семейство да бъде предоставено общинско жилище-апартамент Хисаря. До седмица бедстващите  хора, които в момента са приютени от роднини, ще бъдат настанени в Хисаря. По закон обаче те могат да останат в общинското жилище до две години.

Активно участие в гасенето на пожара взе и кмета на село Старо Железаре- Илия Тонов, който е един от първите отзовали се на сигнала. През цялото време, той оказва подкрепа и помощ на пострадалите семейства.

За това група инициативни хора с добри сърца от Старо Железаре решиха да събират парични помощи за възстановяване на къщата. Всичко друго е осигурено вече чрез дарения от местни хора и фирми. Пострадалото семейство вече разполага с готварска печка, хладилник, пералня, конвектор за отопление, търси се прахосмукачка, осигурена е домакинска посуда, в момента се събират дрехи за децата.

Сега най-важното е да започне кампания за събиране на пари за възстановяване на жилището на хората, коментираха инициаторите на кампанията.

В Старо Железаре в двата хранителни магазина са поставени кутии за дарения, в които съпричастни граждани пускат пари, но те ще са крайно недостатъчни. Предстои фирми в региона да бъдат поканени да дарят средства, каним и всички, които са съпричастни, да помогнат. Публикуваме телефон, чрез който всеки може да се свърже с пострадалите, както и банковата сметка за дарения.

Тел: 0889015549-Милена Динкова

Дарителска сметка: IBAN: BG41FINV91501017146917

Титуляр на сметката е Милена Иванова Динкова

Източник: https://www.pbnovini.com/Коментирай

Вашият е-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задлжителните полета са маркирани със *

Анкети

Срещнахте ли при общуването със служители от Общинска администрация Хисаря някой от следните проблеми?

Вижте резултатите

Зареждане ... Зареждане ...

Здравейте, 

Създадохме нов интернет сайт на Община Хисаря.
Активен е на адрес:  hisarya.bg

Новите материали поместваме само на него и сме в процес на прехвърляне информацията там.

Старият сайт можете да ползвате за публикации и документи, качени преди до 1. Ноември 2022 г.

Той ще остане да работи, за да бъде полезен с информацията си.