„Интернет отваря много врати за трафика на хора с цел сексуална и трудова експлоатация. Ти можеш да ги затвориш! “

В ОБЩИНА ХИСАРЯ СТАРТИРА КАМПАНИЯ ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА ТРАФИКА НА ХОРА ПО ПОВОД 18 ОКТОМВРИ – ЕВРОПЕЙСКИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА  ХОРА

 

 

 

В училищата започна провеждането на  информационни сесии  по темата. Първата информационна сесия с учениците от 11 и 12 клас на СУ “Христо Смирненски” се проведе на 14 октомври 2019г. от  Таня Иванова- Секретар на Местната комисия за борба с трафик на хора град Пловдив и Даниела Николова- Секретар на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните Хисаря.

Сесиите ще продължат и в останалите класове по метода “Връстници обучават връстници”. Темата при по-малките ученици ще бъде представена от обучен екип младежи от Общински младежки клуб “Иноватор” град Хисаря, които ще боравят с иновативни техники и интерактивни методи на преподаване.

 

Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието на хората. То е добре организирано и доходоносно криминално деяние, което носи огромен приход на извършителите.

Интернет се използва все повече като средство за набиране на хора и трафик с цел сексуална и трудова експлоатация. Жертвите често се набират в социалните мрежи и интернет страници на брачни агенции, сайтове за запознанства, страници, които предлагат работа в сферата на услугите, като помощ в домакинството, сервитьорство, модели и забавление, строителство, производство, селско стопанство, курсове за обучение и др.

Голяма част от рекламирането на жертвите, най-често при трафика с цел сексуална експлоатация, става също през интернет сайтове, а често жертвата рекламира „собствените“ си услуги онлайн. Интернет се ползва и с цел разпространение на порнографски материали и на по-късен етап като форма на изнудване на жертвите, фигуриращи в материалите. При сексуалната експлоатация и порнография особено уязвими са децата, младите жени, както и хората с по-ниска интернет култура и информираност.     

Кампанията е организирана от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към община Хисаря в партньорство с  Общински младежки клуб “Иноватор”,  Инспектор детска педагогическа стая при РУ на МВР град Хисаря, Местна комисия за борба с трафик на хора град Пловдив и  училищата на община Хисаря. Кампанията цели да се обърне внимание на подрастващите каква информация не бива да се публикува в социалните мрежи, снимки, облекло, поза, които носят след себе си негативни последици, как жертвите попадат в трафик, кои методи използват трафикантите за набирането на жертви, как да познаем, когато някой е жертва на трафик на хора, видове трафик, как и къде да се свърже човек при нужда.

 

 Коментирай

Вашият е-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задлжителните полета са маркирани със *

Анкети

Как според Вас е най-добре да се извършва административното обслужване?

Вижте резултатите

Зареждане ... Зареждане ...

Здравейте, 

Създадохме нов интернет сайт на Община Хисаря.
Активен е на адрес:  hisarya.bg

Новите материали поместваме само на него и сме в процес на прехвърляне информацията там.

Старият сайт можете да ползвате за публикации и документи, качени преди до 1. Ноември 2022 г.

Той ще остане да работи, за да бъде полезен с информацията си.