Националният конкурс за музикално и танцово изкуство “Орфеева дарба” се състоя на 25.03.2012г в гр. София. Форумът всяка година открива десетки млади таланти – продължители на таланта на Орфей и носители на бъдещето.

Журито присъди първо място и златен медал на Никол Пирянкова за индивидуално изпълнение в конкурса за популярна музика !!!! Състезанието беше много оспорвано между около 70 талантливи деца от цялата страна. Учениците на музикалния ръководител от гр. Хисар се прибраха с 5 медала – 2 златни и 3 бронзови ! Никол и Виктория освен с по 1 златен медал за индивидуално изпълнение спечелиха и 1 бронзов за деут. Честито на победителите!

==================================================================================

Националният фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен “Родолюбие” за осма поредна година се проведе в гр. Панагюрище. През двата фестивални дни на 21 и 22 април 2012г. градът се превърна в столица на родолюбието за откриване и изява на млади таланти в певческото изкуство. Във фестивала участваха деца и младежи от 7 до 18 г. С всяка година интересът към форума расте и все повече изпълнители на вечните български песни присъстват. В едно с участниците расте и конкуренцията сред младите таланти, но освен награди печелят опит и нови приятели.

На таз годишният конкурс певците на Хисар отново ги отличиха. Златни медали и първо място на Никол Пирянкова и Виктория Главчева при дуетните групи, още един златен медал за Виктория при индивидуалните изпълнения и специална парична награда за “Млад изпълнител” на Никол, както и още специални награди на журито и спонсорите за Галя и Дорияна.

==================================================================================

Известните вече златни славейчета от гр. Хисар – Никол, Виктория и Емануил, на 27.04.2012г. направиха записи в София в Първо студио на Българското национално радио, където са се изявявали и много други известни изпълнители, както и Биг Бендът на БНР. Неуморния труд на техния ръководител и безпорния талант на децата жънат вече заслужена слава .

==================================================================================

Приключи ХІ международен конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Нота по нота” – Пазарджик 2012.

В конкурса взеха участие 75 индивидуални изпълнители , разпределени в 5 възрастови групи и 46 изпълнители, включени в дуети и вокални групи.

Конкурсът даде възможност както за изява на младите таланти, така и за популяризиране на българската песен и утвърждаване на изпълнителското изкуство.

Младежки дом – Пазарджик посрещна певци от България и чужбина под зоркия поглед и слух на критичното Жури в състав : Красимир Гюлмезов, Борис Гуджунов, Мая Райкова, Лиляна Пенчева.

От Международния конкурс за млади изпълнители на популярна песен “Нота по нота” в І възрастова група ІІІ награда спечелиха – Никол Пирянкова и Виктория Главчева от Хисар – дует Контраст, І награда в индивидуалните изпълнения – Виктория Главчева, а наградата за вокален педагог се присъди на Иван Димов от Хисар.

==================================================================================

Димитровград беше домакин на 12-ото издание на националния фестивал за детска забавна песен на фолклорна основа „Златен извор” на 2 и 3 юни 2012г. Този фестивал е уникален, тъй като е единственият в България с подобна насоченост, чиято цел е създаването на нови авторски песни за деца и юноши на фолклорна основа. Над 300 деца разпределени във вокални групи и индивидуални изпълнители, участваха в трите възрастови групи. Общо 8 награди бяха спечелени от Хисарските Славейчета в таз годишното издание на националния фестивал. Първо място и златен медал за Никол Пиранкова, Виктория Главчева и Емануил Андонов, както и второ място за Галя Илиева и трето място за Мирослав Дечев във втора въздростова група. Второ място и сребърен медал за Паула Найденова и Теодора Филчева в първа група и специална поощрителна награда за Василена Конзова. И Разбира се, поредния златен медал за дует „Контраст“. Така и не бе присъден обаче, приз за най-добър музикален педагог, но ние си знаем кой е той – специални благодарности на г-н Иван Димов за неговото търпение с младите и темпераментни таланти.

==================================================================================
Невероятна водна битка се състоя в парк Момина баня, между „Вестоносците на императора” и „Хуните”, където взеха участие деца и възрастни, въоръжени до зъби с хъс и с всякакъв вид „оръжия”, работещи с вода – пръскалки, пистолети, пушки, лейки, водни бомбички, пластмасови чаши и бутилки и други безопасни приспособления. Вестоносците трябваше да пренесат сухо (БЕЗ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА СПЕЦИАЛНИ МАТЕРИИ И УКРИТИЯ) писмото на императора, като преминат по определеното трасе до крайния пункт. Хуните можеха да заемат предварително позиции по трасето, за да устройват засади на вестоносците.
И двата отбора демонстрираха истински умения в изготвянето на стратегия и избор на тактика. Битката беше сериозна, като нито за миг някой от участниците не прекрачи границата на правилата на играта. Всички финишираха мокри до кости, но безкрайно доволни и щастливи. Сухо се оказа само писмото на император Диоклециан, с което той обявяваше лековитите извори за общодостъпни, за да носят на всички здраве и дълголетие. Битката приключи с примирие между „хуни” и „вестоносци”. Двата отбора се обединиха, за да унищожават съвместно две големи шоколадови торти. И публика, и участници се разделиха като си отправяха закани за скорошен воден реванш.

==================================================================================

Българските народни танци са важна част от културното ни наследство. Самодейните танцови групи са една от организираните форми чиято цел е предаването на това наследство на младите хора.

Едни от най-добрите деца танцьори в Община Хисаря са от ДТС „Искра” към читалище „Искра „ кв. Миромир,  с доброто си изпълнение, много дух и настроение пленяват всички организатори, зриители и ценители на танцовото изкуство на всички
фестивали, на които се явят.

Техният ръководител, хореографът Мария Шаралиева, се грижи децата да изпитат истинското удоволствие от общуването помежду си и на сцената.

С изключително гостоприемство и уважение ги посрещат по Българските и Международни детски фолклорен фестивали, не само организаторите, и участниците. Заслужено признание получиха и на много юбилейни участия, събори и мероприятия от Национален, Общински и частен характер.

Това са малка част от техните участия през 2012-2013г. завършели с много награди.

10,11 май 2012 – Балкански шампионат по фолклор ”Еврофолк” – Велико Търново 2012

Фестивал на камерните форми в любителското изкуство ”Дамасцена” – Казанлък 2012

Еньовска магия – надиграване – фолклорен събор – к-с Бяло Камъне – 25.06.2012

Балкански шампионат по фолклор ”Еврофолк” – ”Жива вода ” 2012 – сребърен медал

17.09.2012 – Посрещане на вицепрезидента на РБ Бългрия

27.09.2012 Световен ден на туризма – Пловдив

03.03.2013 НЧ „Иван Вазов”

Балкански шампионат по фолклор ”Еврофолк” – ”Жива вода ” 2013

24.05.2012 – Концерт по случай 24 Май

Великден 2013

Майски хепанинг – 31.05.2013

Среща на поколенията

Ден на музейното дело

Участие в Сопот – 13.07.2013Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Анкети

Считате ли, че чакахте прекалено дълго?

Зареждане ... Зареждане ...

Здравейте, 

Създадохме нов интернет сайт на Община Хисаря.
Активен е на адрес:  hisarya.bg

Новите материали поместваме само на него и сме в процес на прехвърляне информацията там.

Старият сайт можете да ползвате за публикации и документи, качени преди до 1. Ноември 2022 г.

Той ще остане да работи, за да бъде полезен с информацията си.