НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „СОКОЛОВ – 1919г”

с.ПАНИЧЕРИ,общ.ХИСАРЯ,обл.ПЛОВДИВ

 

 

ИСТОРИЯ

 

„Та ти казвам българино!

Кай се, кай се в своето читалище.

Себе си занеси там, детето си.

И детето на детето си.

И посвети го в наука и култура,

понеже читалището е твоят храм.

И го почитай!“

 

Народно читалище „Соколов – 1919г.” с.Паничери датира от турско робство, но от 10 януари 1919 година носи името „Пробуда”, а днес „Соколов”. При основаването му имало 35 членове. Основатели са Никола Попов – учител, Теню Георгиев – учител, Иван Лесев, Захарина Георгиева и други.

До 1925 година читалището се помещавало в частни кафенета. Там учителят Никола Попов е раздавал книгите, събирал е волни суми за купуването им.

От 1925 год. до 1944 год. читалището се помещавало в една от стаите на Общината.

Към читалището бил открит Народен университет с лектори – учители.

По – изтъкнати читалищни дейци са Никола Попов, Тано Нейчев – дългогодишен председател, Милю Милев – дългогодишен директор на училището, Иван Генчев, Цоко Пушкаров, Иван Чергаров, Марко Марков.

През 1947-1948 година с местни средства се построява настоящата читалищна сграда.

В тази сграда на втория етаж има библиотека, която наброява около 14 000 тома литература. На партера се намира театрален салон с около 300 места.

През 1955 год.за първи път на сцената на читалището прозвучават песните на групата за автентичен фолклор. Създаден е и оркестър, солистка е Тинка Нейчева, която дълги години работи към радио Пловдив. По-късно е създаден и танцов състав, а през 1962 год. започва своето съществуване и женски народен хор с ръководител Христо Урумов, донесъл много награди и отличия на читалището. По късно е създадена и детска група за фолклор. За своят 50 годишен юбилей читалището  е удостоено с орден „Кирил и Методий“ II степен, носител е на 13 златни, 11 сребърни и 3 бронзови медала. В момента продължава дейността си женската група за автентичен и обработен фолклор, клуб за народни танци „Веселие“, мъжка група за фолклор, школа по гъдулка и народно пеене.

През 2011 година в библиотеката бе доставена и инсталирана техника, спечелена по проект на Програма „Глобални библиотеки – България“.

Програма “Глобални библиотеки – България” е съвместна инициатива на Министерство на културата, Програмата на ООН за развитие, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Национално сдружение на общините в Република България и Българска библиотечно-информационна асоциация. Програмата цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги.

В читалището винаги е имало идеи и предложения за развитието на значими културни инициативи и дейности, за да се отговори на предизвикателствата на 21 век. Вярвам, че броят на хората, които подкрепят проявите, постепенно ще расте. Защото читалището е онзи чист извор на народните традиции, при който се завръщаме в трудни моменти, за да черпим сили и вдъхновение. С негова помощ по-лесно ще успеем да съхраним и развием богатите и уникални традиции, завещани от нашите предшественици.

Народно читалище „Соколов – 1919г.“ е културно, информационен, социален и образователен център в селото, защото то е единствената институция от такъв характер за цялата общност в с.Паничери.

 

 

Народно читалище „Соколов – 1919 г.“

4179 село Паничери

Ул.Георги Димитров №52

Община Хисаря

Област Пловдив

 

Председател: Петко ПашкуловLike Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Анкети

Считате ли, че чакахте прекалено дълго?

Зареждане ... Зареждане ...