Praktica Digital CameraНародно читалище “Гео Милев-1907г.” е основано е през 1907 г. от Геро Петков Мавров и Димитър поп Петков под името „Напредък”. То се помещавало в дюкяна на Андрея Танчов Пройчев. Открива се библиотека, за която книгите дарява лично Христо Г.Данов. За библиотекар постъпва Геро поп Петков Попов. От 1935 год. до 1960 год. се е намирало в къщата на Баучер. На 20.02.1953 год.на Общо годишно отчетно събрание се взема решение да бъде сменено името на читалището от „Напредък” на „Гео Милев”, което остава и до днес.През 1956 год. започва строителството на сграда предназначена за Читалищен дом. През 1960 година завършва построяването на настоящата сграда. В нея е преместена съществуващата библиотека, продълават дейността си и художествените колективи.

Към читалището съществуват две самодейни групи, които съхраняват и предават автентичния български фолклор и местни народни обичаи  на следващите поколения. Чрез Групата за автентичен фолклор и народни обичаи и Групата за народни танци,  читалището развива своята културна политика.

Библиотеката изпълнява  своята просветно – информационна  дейност.

811През 1960 година завършва построяването на настоящата сграда наречена Читалищен дом. В нея е преместена съществуващата библиотека.

389177_378422788944788_887156649_n_1_Културно масовата дейност е свързана с провеждането на празници и фестивали, които се отбелязват в Културния календар.

Освен на празниците провеждани на територията на с.Старосел и община Хисаря, които  провеждаме съвместно с кметството, винарската изба, земеделската кооперация, детската градина и останалите частни фирми ГАФ и ГНТ „Тропанка” взеха участие в редица фолклорни фестивали.

Това са: „Балканфолк -2012г”- Велико Търново, на който ГНТ стана откритие на фестивала; Евро фолк ”Жива вода”- гр.Хисаря, на който ГНТ ”Тракийка” получи бронзов медал. Двете групи се завръщат от всеки фестивал с „Диплом” за отлично представяне. От участието на Международния фолклорен фестивал „Евро фолк-2012г.”- гр.Несебър, ГАФ получи бронзов медал, а ГНТ ”Тракийка” се завърна със сребърен медал и стана вицешампион на фестивала. От Световният фолклорен фестивалв Слънчев бряг ГНТ ”Тракийка” се завърна с бронзов медал. Но най-големият успех за нас през изминалата година е участието ни в концерт в гр.Будва Република Черна Гора.

DSC05249Работим  здраво и неуморно за постигането на още по-добри резултати, защото ние сме хората, без които е невъзможно провеждането на всеки празник. Групата за автентичен фолклор и Групата за народни танци  „Тракийка” се представиха блестящо на Еврофолк „Жива вода” –гр.Хисаря и получиха бронзови медали. С най-голямото отличие „ Гранд при” се завърна от Международния фестивал „Черноморски перли 2913г.” – Слънчев бряг. Активно участва в местните празници за: Трифонзарезан; Еньов ден; Празник на розата; Гроздобер и в надиграването „Музика, Любов и Вино”. Читалището е единствената институция, която събира, съхранява и предава на идните поколения нашето безценно богатство – българските песни, хора и народни обичаи. А традициите са тези, които запазват народа като нация.

 

 Like Us On Facebook

Анкети

Как се информирате за правата си като потребител на административни услуги?

Вижте резултатите

Loading ... Loading ...

Може да заплатите  вашите местни данъци и такси чрез Български пощи :

bgpostpng

 

И Н Ф О Р М А Ц И Я

по Проект “ Нови възможности за грижа”

(социална услуга „Личен асистент” за лица с трайни увреждания,

които не могат да се самообслужват)

От 27.03.2015г. в община Хисаря стартира Проект „Нови възможности за грижа” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., бюджетна линия 2014BG05M9OP001-2.2015.001 „Нови алтернативи”, дейност „Личен асистент”. Към момента са назначени 25 лични асистенти предоставящи услугата на 26 потребителя. Двама от потребителите са деца. Подадени бяха общо 88 заявления от кандидат-потребители.

Услугата се ползва от :

** Хора с увреждания с ограничения или невъзможност за самообслужване;

** Хора над 65 г. с ограничения или невъзможност за самообслужване;

** Самотноживеещи тежко болни лица;

** Семейства на деца с увреждания.с увреждания

През месец октомври се проведе поддържащо обучение на всички назначени лични асистенти.

Тази услуга е изключително полезна и търсена от потребителите, т. к. се предоставя в домашни условия, без откъсване от средата.

Powered by WordPress Popup