Praktica Digital CameraНародно читалище “Гео Милев-1907г.” е основано е през 1907 г. от Геро Петков Мавров и Димитър поп Петков под името „Напредък”. То се помещавало в дюкяна на Андрея Танчов Пройчев. Открива се библиотека, за която книгите дарява лично Христо Г.Данов. За библиотекар постъпва Геро поп Петков Попов. От 1935 год. до 1960 год. се е намирало в къщата на Баучер. На 20.02.1953 год.на Общо годишно отчетно събрание се взема решение да бъде сменено името на читалището от „Напредък” на „Гео Милев”, което остава и до днес.През 1956 год. започва строителството на сграда предназначена за Читалищен дом. През 1960 година завършва построяването на настоящата сграда. В нея е преместена съществуващата библиотека, продълават дейността си и художествените колективи.

Към читалището съществуват две самодейни групи, които съхраняват и предават автентичния български фолклор и местни народни обичаи  на следващите поколения. Чрез Групата за автентичен фолклор и народни обичаи и Групата за народни танци,  читалището развива своята културна политика.

Библиотеката изпълнява  своята просветно – информационна  дейност.

811През 1960 година завършва построяването на настоящата сграда наречена Читалищен дом. В нея е преместена съществуващата библиотека.

389177_378422788944788_887156649_n_1_Културно масовата дейност е свързана с провеждането на празници и фестивали, които се отбелязват в Културния календар.

Освен на празниците провеждани на територията на с.Старосел и община Хисаря, които  провеждаме съвместно с кметството, винарската изба, земеделската кооперация, детската градина и останалите частни фирми ГАФ и ГНТ „Тропанка” взеха участие в редица фолклорни фестивали.

Това са: „Балканфолк -2012г”- Велико Търново, на който ГНТ стана откритие на фестивала; Евро фолк ”Жива вода”- гр.Хисаря, на който ГНТ ”Тракийка” получи бронзов медал. Двете групи се завръщат от всеки фестивал с „Диплом” за отлично представяне. От участието на Международния фолклорен фестивал „Евро фолк-2012г.”- гр.Несебър, ГАФ получи бронзов медал, а ГНТ ”Тракийка” се завърна със сребърен медал и стана вицешампион на фестивала. От Световният фолклорен фестивалв Слънчев бряг ГНТ ”Тракийка” се завърна с бронзов медал. Но най-големият успех за нас през изминалата година е участието ни в концерт в гр.Будва Република Черна Гора.

DSC05249Работим  здраво и неуморно за постигането на още по-добри резултати, защото ние сме хората, без които е невъзможно провеждането на всеки празник. Групата за автентичен фолклор и Групата за народни танци  „Тракийка” се представиха блестящо на Еврофолк „Жива вода” –гр.Хисаря и получиха бронзови медали. С най-голямото отличие „ Гранд при” се завърна от Международния фестивал „Черноморски перли 2913г.” – Слънчев бряг. Активно участва в местните празници за: Трифонзарезан; Еньов ден; Празник на розата; Гроздобер и в надиграването „Музика, Любов и Вино”. Читалището е единствената институция, която събира, съхранява и предава на идните поколения нашето безценно богатство – българските песни, хора и народни обичаи. А традициите са тези, които запазват народа като нация.

 

 Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Анкети

По какъв начин получавате нужната Ви информация от Общинска администрация в момента?

Вижте резултатите

Зареждане ... Зареждане ...