НЧ „Хр. Ботев – 1925 г.” – с. Михилци
„Ех, Михилско вино бяло, в бъчви вряло и кипяло, сега вече отлежало, отлежало и заискряло”
България е сред държавите с най-дълголетни традиции в областта на винарството. Тя е на почит в световния елит на този изтънчен бизнес, а ВИНАРИЯТА в с. Михилци Община Хисаря е една от неговите най-представителни витрини. През нея минава пътят на успеха на стотици производители и търговци в Общината.
Изложбата на винарията за местни производители на най-хубавото Михилско вино се отбеляза тази година на 15 февруари под мотото „Ех, Михилско вино бяло, в бъчви вряло и кипяло, сега вече отлежало, отлежало и заискряло”
Производители и ценители на вина идват в с. Михилци да се насладят на уникалните продукти в неповторима атмосфера, която превръща изложбата в празник.
Всяка година празникът се радва на голямо внимание и е отбелязван шумно с много веселба и усмивки.
Полският посланик Лешик Хенсел и съпругата му, както и военното аташе на Република Полша в България Адам Зугай и съпругата му за пета поредна година уважиха празника, организиран от Кметския наместник на с. Михилци – Божанка Пампурова, по случай Трифон Зарезан – денят на виното, лозарите, кръчмарите и градинарите.
Празникът започна с литургия пред храм Вознесение господно и подрязване на лозето, за да се радват лозята на благоприятно време и плодородие, след което продължи с фолклорна програма от местните самодейци: групата за автентичен фолклор „Михилски напеви”, групата за стари градски песни „Ехо от младостта” и за първи път под ръководството на г-жа Екатерина Циркалова, програма с децата на с. Михилци на тема „Обичам те мое родно село – гордея се, че съм част от тебе” и завърши с шумно угощение: „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!“.
По традиция класиране на виното на участниците извърши комисия в състав: Полският посланик Лешик Хенсел, инж. Пенка Ганева Кмет на община Хисаря, Ангел Писков и Ненко Чернооков:
I място – Иван Георгиев Каламов
II място – Дошко Тодоров Друнин
III място – Николай Дойков Юруков
Всеки участник и гост свързан с отглеждането на лозя и производството на вина, пренесе малка част от празничната атмосфера в дома си под звуците на гайди, гъдулки, тъпан и песни до първи петли.