„Ех, Михилско вино бяло, в бъчви вряло и кипяло, сега вече отлежало, отлежало и заискряло”

България е сред държавите с най-дълголетни традиции в областта на винарството. Тя е на почит в световния елит на този изтънчен бизнес, а ВИНАРИЯТА в с. Михилци Община Хисаря е една от неговите най-представителни витрини. През нея минава пътят на успеха на стотици производители и търговци в Общината.

Изложбата на винарията за местни производители на най-хубавото Михилско вино се отбеляза тази година на 15 февруари под мотото „Ех, Михилско вино бяло, в бъчви вряло и кипяло, сега вече отлежало, отлежало и заискряло”

Производители и ценители на  вина  идват в с. Михилци да се насладят на уникалните продукти в неповторима атмосфера, която превръща изложбата в празник.

Всяка година празникът се радва на голямо внимание и е отбелязван шумно с много веселба и усмивки.

Полският посланик Лешик Хенсел и съпругата му, както и военното аташе на Република Полша в България Адам Зугай и съпругата му за пета поредна година уважиха празника, организиран от Кметския наместник на с. Михилци – Божанка Пампурова, по случай Трифон Зарезан – денят на виното, лозарите, кръчмарите и градинарите.

Празникът започна с литургия пред храм Вознесение господно и подрязване на лозето,  за да се радват лозята на благоприятно време и плодородие, след което продължи с фолклорна програма от местните самодейци: групата за автентичен фолклор „Михилски напеви”, групата за стари градски песни „Ехо от младостта” и за първи път под ръководството на г-жа Екатерина Циркалова, програма с децата на с. Михилци на тема „Обичам те мое родно село – гордея се, че съм част от тебе” и завърши с  шумно угощение: „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!“. 

            По традиция класиране на виното на участниците извърши комисия в състав: Полският посланик Лешик Хенсел, инж. Пенка Ганева Кмет на община Хисаря, Ангел Писков и Ненко Чернооков:

            I място – Иван Георгиев Каламов

II място – Дошко Тодоров Друнин

III място – Николай Дойков Юруков

Всеки участник и гост свързан с отглеждането на лозя и производството на вина, пренесе малка част от празничната атмосфера в дома си под звуците на гайди, гъдулки, тъпан и песни до първи петли.Like Us On Facebook

Анкети

Считате ли, че чакахте прекалено дълго?

Loading ... Loading ...

Може да заплатите  вашите местни данъци и такси чрез Български пощи :

bgpostpng

 

И Н Ф О Р М А Ц И Я

по Проект “ Нови възможности за грижа”

(социална услуга „Личен асистент” за лица с трайни увреждания,

които не могат да се самообслужват)

От 27.03.2015г. в община Хисаря стартира Проект „Нови възможности за грижа” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., бюджетна линия 2014BG05M9OP001-2.2015.001 „Нови алтернативи”, дейност „Личен асистент”. Към момента са назначени 25 лични асистенти предоставящи услугата на 26 потребителя. Двама от потребителите са деца. Подадени бяха общо 88 заявления от кандидат-потребители.

Услугата се ползва от :

** Хора с увреждания с ограничения или невъзможност за самообслужване;

** Хора над 65 г. с ограничения или невъзможност за самообслужване;

** Самотноживеещи тежко болни лица;

** Семейства на деца с увреждания.с увреждания

През месец октомври се проведе поддържащо обучение на всички назначени лични асистенти.

Тази услуга е изключително полезна и търсена от потребителите, т. к. се предоставя в домашни условия, без откъсване от средата.

Powered by WordPress Popup