„Ех, Михилско вино бяло, в бъчви вряло и кипяло, сега вече отлежало, отлежало и заискряло”

България е сред държавите с най-дълголетни традиции в областта на винарството. Тя е на почит в световния елит на този изтънчен бизнес, а ВИНАРИЯТА в с. Михилци Община Хисаря е една от неговите най-представителни витрини. През нея минава пътят на успеха на стотици производители и търговци в Общината.

Изложбата на винарията за местни производители на най-хубавото Михилско вино се отбеляза тази година на 15 февруари под мотото „Ех, Михилско вино бяло, в бъчви вряло и кипяло, сега вече отлежало, отлежало и заискряло”

Производители и ценители на  вина  идват в с. Михилци да се насладят на уникалните продукти в неповторима атмосфера, която превръща изложбата в празник.

Всяка година празникът се радва на голямо внимание и е отбелязван шумно с много веселба и усмивки.

Полският посланик Лешик Хенсел и съпругата му, както и военното аташе на Република Полша в България Адам Зугай и съпругата му за пета поредна година уважиха празника, организиран от Кметския наместник на с. Михилци – Божанка Пампурова, по случай Трифон Зарезан – денят на виното, лозарите, кръчмарите и градинарите.

Празникът започна с литургия пред храм Вознесение господно и подрязване на лозето,  за да се радват лозята на благоприятно време и плодородие, след което продължи с фолклорна програма от местните самодейци: групата за автентичен фолклор „Михилски напеви”, групата за стари градски песни „Ехо от младостта” и за първи път под ръководството на г-жа Екатерина Циркалова, програма с децата на с. Михилци на тема „Обичам те мое родно село – гордея се, че съм част от тебе” и завърши с  шумно угощение: „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!“. 

            По традиция класиране на виното на участниците извърши комисия в състав: Полският посланик Лешик Хенсел, инж. Пенка Ганева Кмет на община Хисаря, Ангел Писков и Ненко Чернооков:

            I място – Иван Георгиев Каламов

II място – Дошко Тодоров Друнин

III място – Николай Дойков Юруков

Всеки участник и гост свързан с отглеждането на лозя и производството на вина, пренесе малка част от празничната атмосфера в дома си под звуците на гайди, гъдулки, тъпан и песни до първи петли.Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Анкети

Срещнахте ли при общуването със служители от Общинска администрация Хисаря някой от следните проблеми?

Вижте резултатите

Зареждане ... Зареждане ...