ТРАКИЙСКИ КУЛТОВ КОМПЛЕКС, С. СТАРОСЕЛ

Енергията на Земята е навсякъде около нас и човек може да черпи от нея на най-различни места. Не можем да я докоснем, но можем да я усетим. А щом си позволим да се заслушаме, времето спира, умът притихва, сърцето бие равномерно в синхрон с това на майката Земя. Стъпвайки по тези земи, ще се убедите, че има такива места. Тук друго чувство те обзема.

Смъртта не е край, а преход към други измерения – в това силно вярват траките, затова техните погребения са празник. Пир, празнуващ кръговрата в природата. Подготовка за друг, по-добър живот.

Тракийският култов комплекс край село Старосел е археологическа сензация със световна слава. Състои се от два тракийски храма, вкопани под могилен насип. През 2000 г. Георги Китов се натъква на основния храм (от Vв пр. Хр.), който се намира в Четиньова могила. През 2002 г бял свят вижда и единствената гробница-хероон с колонада, разположена в могилата Хоризонт.

Тук за пореден път ще се възхитите на творческия гений на траките, ненадминати майстори на строителството, архитектурата и приложните изкуства.

РАБОТНО ВРЕМЕ

ВСЕКИ ДЕН 08:30ч.  – 16.30ч. 

телефон за връзка – 0884/900-623

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

ТРАКИЙСКИ КУЛТОВ ХРАМ „ЧЕТИНЬОВА МОГИЛА“

Да попаднете в древна тракийска гробница е неповторимо изживяване, което не бива да изпускате, особено ако става дума занай-величествения тракийски храм на Четиньова могила. Според учените, това е последният дом на могъщия владетел Ситалк на Одриското царство.

Тракийският култов храм датира от от V – IV в пр. Хр. И е най-големият царски комплекс с мавзолей открит досега. Храмът впечатлява с внушителна ограда /крепида/ от каменни блокове, парадно стълбище с коридор и култова площадка. Входът е очертан с плочи с пластична и цветна украса. Вътрешното помещение е кръгла куполна камера с полуколони и цветни орнаменти. От северната страна на храма се намира вкопана скална вана за производство и съхранение на вино. При разкопките в нея са намерени съдове за пиене на вино и цедилки.

ВХОД

Възрастен – 4,00лв. 
Ученици и пенсионери  – 1,00лв.
Беседа – 6,00лв.

˅ Има безплатен паркинг
˅ Има асфалтов път

ХРАМ  ХОРИЗОНТ

Името на тракийски храм в едноименната могила „Хоризонт“ идва от името на европейската фондация „STICHTING HORIZON“, с чиито средства основно се е провела Траколожката експедиция за могилни проучвания под ръководството на Георги Китов.

Тогава е открит този уникален тракийски храм с колонада и е датиран в V-IV в.пр. Хр. Храмът е вкопан във вече готова могила, като част от насипа й е отнет при построяването. По-късно правоъгълното помещение е затрупано, а фронталната част е останала видима. И днес могат да се видят части от 6 лицеви колони и по 2 странични колони в ранен дорийски стил. Прости и семпли, но пък впечатляващи, още повече, че това към момента е единственият тракийски храм с 10 колони. В средата на IV в. в храма е погребан обожествен тракийски владетел, заедно със своя кон. Храмът всъщност представлява храм-мавозлей/хероон. По-късно, по неясни причини той е осквернен, разрушен и след това засипан. По време на разкопките са открити малка част от дрехите и вещите на владетеля – пластинки от златна ризница, бронзови върхове за стрели, парчета от керамични съдове.

˅ Вход – свободен
˅ Има безплатен паркинг
˅ Има асфалтов път
˅ Бонус –може да посетите и параклис „Св. Спас“ , който се намира непосредствено до храм Хоризонт

Къде се намира Старосел

Село Старосел  е разположено в централната част на община Хисар, под южните склонове на Същинска Средна гора. Средната надморска височина на района е 300 м н.м.р. Най-високите върхове на планината около Старосел са Алексица (1530 м) и Фенера (1450 м). Старосел се намира:  на около 45 км от Пловдив и около 180 км от София

ТРАКИЙСКА ВЛАДЕТЕЛСКА РЕЗИДЕНЦИЯ НА ВРЪХ КОЗИ ГРАМАДИ

Очаквайте скоро!!!Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Анкети

Колко пъти до сега сте ползвали услуги, предоставени от Общинска администрация град Хисаря?

Вижте резултатите

Зареждане ... Зареждане ...

Здравейте, 

Създадохме нов интернет сайт на Община Хисаря.
Активен е на адрес:  hisarya.bg

Новите материали поместваме само на него и сме в процес на прехвърляне информацията там.

Старият сайт можете да ползвате за публикации и документи, качени преди до 1. Ноември 2022 г.

Той ще остане да работи, за да бъде полезен с информацията си.

 

< 500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator at [email protected] to inform them of the time this error occurred, and the actions you performed just before this error.

More information about this error may be available in the server error log.