АЛЕКСАНДЪР ГИРГИНОВ

 

Когато обхождате крепостната стена на Хисаря, вие ще видите по нея не един камък, обърнат с лице към вас. Тези камъни никога не са били покривани с някаква мазилка,а от векове са били открити и са гледали със своите каменни очи как дефилира пред тях животът на човека.Ако можехме да разбираме езика им, те щяха да ни разкажат за много чудновати неща и събития.Те сега виждат и нас. Те ще отпечатат и нашия живот в своята каменна памет и ще го препратят в бъдните векове като чудновата легенда.

 

Като вървите по улиците на града, тук ще видите как почти всички мъже и жени носят в ръцете термоси на каишка . Ако тукашният градски народен съвет някога реши да установи емблема на града, то следва да се спре на първо място на „камилите”, изворите и термос с каишка.

 

Но най-силно впечатление, вярвам, ще ви направи здравният ритуал пред топлите чешми. Тук хората стоят изправени с чашка в ръка и пият мълчаливо на малки глътки чудотворната вода, изпълнени с вяра за оздравяване. За миг чувствуваш, че се намираш в древен храм сред тълпа от богомолци.

 

А вечер, когато застанете пред широкия прозорец на стаята си, пред вас ще се открие най-просторното небе, което сте виждали през живота си. И не само най-просторното, но и най-дълбокото, и най-ведрото, и обсипано с най-много звезди. Тук като че ли и звездите са по-близо до вас.

 

24.ІІ.1978 г.                                    Подпис: /не се чете/

Хисар                                           Александър ГиргиновLike Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Анкети

Колко пъти до сега сте ползвали услуги, предоставени от Общинска администрация град Хисаря?

Вижте резултатите

Зареждане ... Зареждане ...

Здравейте, 

Създадохме нов интернет сайт на Община Хисаря.
Активен е на адрес:  hisarya.bg

Новите материали поместваме само на него и сме в процес на прехвърляне информацията там.

Старият сайт можете да ползвате за публикации и документи, качени преди до 1. Ноември 2022 г.

Той ще остане да работи, за да бъде полезен с информацията си.