ЕАНИ – КОЗАНИ - ГЪРЦИЯ

ЕАНИ – КОЗАНИ – ГЪРЦИЯ

Козани е град в Гърция с 35,242 жители, център и най-големият град на административната област Западна Македония, както и на едноименния дем Козани. Градът е център и на Сервийската и Козанска епархия на Гръцката православна църква.

Козани се намира на 120 km югозападно от Солун и на 15 km северозападно от язовира Полифито, между планините Шапка (Пиерия), Каракамен (Вермио), Синяк (Аскио) и Червена гора (Вуринос). Разположен е на 710 метра над морското равнище. Името на града вероятно е с български произход и е свързано с търговията на кожа, която от векове се развива в района, или пък е свързано със селото Коздяни в Епир, от където може би са мигрирали първите жители на града.

Козани се намира на 120 km югозападно от Солун и на 15 km северозападно от язовира Полифито, между планините Шапка (Пиерия), Каракамен (Вермио), Синяк (Аскио) и Червена гора (Вуринос). Разположен е на 710 метра над морското равнище. Името на града вероятно е с български произход и е свързано с търговията на кожа, която от векове се развива в района, или пък е свързано със селото Коздяни в Епир, от където може би са мигрирали първите жители на града.

Еани е разположено на около 20 километра южно от град Козани, от лявата (северна) страна на големия язовир на река Бистрица (Алиакмонас), в подножието на планината Червена гора (Вуринос).

Еани в древността е главен град на Елимея, част от Древна Македония. През IV век пр.н.е. влиза в състава на голямата древномакедонска държава. Селището продължава да съществува през елинистичната епоха докъм І век пр.н.е.

Днес в Еани има голям селски празник има на Лазаровден, когато с особена тържественост се провеждат старинните обичаи. [7] В района на селото има общо 11 храма, датиращи от XI до XIX век. Църквата „Успение Богородично“ в центъра на селото според някои оценки произлиза от края на XI-началото на XII век, с реконструкции през XVI, XVIII и XIX век, откогато датират различни стенописни слоеве.[8]

Археологическият музей на Еани излага прекрасни експонати, открити в древния град Еани и в околоността. Разположен е в съвременна голяма сграда, построена през 1992-2002 година. Археологическият комплекс на античния град е разположен е на около 2 километра североизточно от селото и в него могат да се видят останки от различни постройки на древния град.

ХИЛЗЕНАЙМ – ЕЛЗАС - ФРАНЦИЯ

 ХИЛЗЕНАЙМ – ЕЛЗАС – ФРАНЦИЯ

Елзас е френска област на границата с Германия. Преминавала многократно във владение на една или друга държава. След Първата световна война е отнета от Германия заедно с Мозел и върната на Франция.

Елзаският език, говорен от част от населението, се класифицира като горногермански диалект с немалко френски заемки. Докато единственият официален език е френският, от 1992 г. насам се правят опити за запазване на диалекта от изчезване, чрез въвеждане на двуезично обучение.

Хисаря и Хилзенайм имат сходните исторически, археологически, културни и туристически. Град Хилзенайм е известен с останките си от римско присъствие и с вилата за отдих на един от Цезарите на Риската империя наричана “Le bois sacr” намираща се в града, която е посещавана много от туристи. В града се намира и прочутата танцувална зала на императрица Жозефин. Града разполага с модерни центрове за активен отдих и спортна дейност (футболен стадион, няколко тенис корта, клубове за гимнастика, бадминтон, айкидо, джудо и изкуствено езеро за спортен риболов). В града се намира и старинен католически пансион. Всяка година през м.февруари в Хилзенайм се провежда традиционен карнавал.

АЛЕКСИНАЦ - СЪРБИЯ

АЛЕКСИНАЦ – СЪРБИЯ

Алексинац, в миналото Алексинец или Алексинци, е град в Нишавски окръг, Централна Сърбия, разположен на 30 км северно от Ниш и на 200 км южно от столицата Белград. Градът е административен център на едноименната община. Според последното преброяване от 2002 година в Алескинац живеят 17 171 жители.

Алексинац се намира в едноименната котловина на международния път Е75 (сръбски автомагистрален път М1) по важния паневропейски транспортен коридор 4, свръзващ Централна Европа с Близкия Изток и Солун.

ЗАГОРЕ ОБ САВИ - СЛОВЕНИЯ

ЗАГОРЕ ОБ САВИ – СЛОВЕНИЯ

Република Словения е държава в Югоизточна Европа. Граничи с Италия на запад, Адриатическо море на югозапад, Хърватия на юг и изток, Унгария на североизток и Австрия на север.

Словения е пресечна точка на четири основни европейски географски региона: Алпите, Динарската област, Панонската равнина и Средиземноморието.
Словенците са народ, чиято самобитност се разкрива и чрез словенския език, допринесъл за запазването на културния живот на страната.

Словения се слави с една от най-красивите пещери в Европа-„Постойнска Яма”.Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Анкети

Колко пъти до сега сте ползвали услуги, предоставени от Общинска администрация град Хисаря?

Вижте резултатите

Зареждане ... Зареждане ...

Здравейте, 

Създадохме нов интернет сайт на Община Хисаря.
Активен е на адрес:  hisarya.bg

Новите материали поместваме само на него и сме в процес на прехвърляне информацията там.

Старият сайт можете да ползвате за публикации и документи, качени преди до 1. Ноември 2022 г.

Той ще остане да работи, за да бъде полезен с информацията си.